Recipe: Blackberry Ice Cream

A while back I posted a picture on my Twitter of a bucket of blackberry ice cream I had just made. And a lovely follower, Marie, asked me if I could do a blog post about it with the recipe. I thought it was a great idea!

Een tijdje geleden postte ik een foto op mijn Twitter van een bakje bramenijs wat ik had gemaakt. Een volger op Twitter, Marie, vroeg me of ik er een blogpost over kon schrijven met het recept. Dat vond ik een goed idee!

The Picture I posted on Twitter


I actually took my own advice and went to the forest to pick some blackberries. We picked a whole tray of blackberries! While picking the huge amount of berries my kids came up with a whole request list for what they thought Mom (AKA me) should make with the berries. Among other things (like a blackberry house) they requested a blackberry pie, blackberry jam/jelly and of course blackberry ice cream. Since I've made the first two (click on them to see the results), I went ahead a made some delicious blackberry ice cream. So organic, hand picked blackberries where used in this ice cream. Which is of course extra yummy.

Ik heb destijds mijn eigen advies opgevolgd en ben met mijn kroost en manlief bramen gaan plukken in het bos. We hebben toen een dienblad vol bramen geplukt! En tijdens het lukken hadden mijn kinderen een hele waslijst aan verzoekjes voor mama (ondergetekende) om met de bramen te maken. Er kwam van alles voorbij van bramenhuizen, tot bramentaart en van bramenjam tot bramenijs. Aangezien ik al een bramentaart en bramenjam had gemaakt bleven de opties bramenhuis en bramenijs over. Ik had niet genoeg bramen geplukt voor een bramenhuis dus ging ik voor bramenijs. Dit ijs is dus gemaakt van biologische, handgeplukte bramen. Dat maakt het natuurlijk extra jummie.

I know right?!

So to make this extra yummy everyone-can-make-it blackberry ice cream you'll need:

Ingredients
 • 500 grams Blackberries
 • 100 grams Caster Sugar 
 • a pinch of Salt 
 • 30 ml Water
 • 300 ml Whipping cream

Method:
 1. Wash the blackberries and put them in a pot along with the sugar, salt and water
 2. Let it simmer for about 7 minutes
 3. Put it into a sieve over a plastic bowl and push through with a wooden spoon
 4.  Cover the puree up and place it in the freezer to quickly cool completely
 5. In the meantime whip the cream until slightly thicker
 6. Add the chilled fruit puree, mix well and freeze for about 2 hours
 7. After 2 hours put the mix in a foodprocessor and process for about 15 seconds
 8. Repeat step 7 two more times
 9. Enjoy your home made blackberry ice cream!

 Om dit extra jummie iedereen-kan-dit-maken-bramenijs te maken heb je het volgende nodig:

Ingrediƫnten
 • 500 grams Bramen
 • 100 grams Suiker
 • Snufje Zout
 • 30 ml Water
 • 300 ml Slagroom (ongeklopt)

Methode:
 1. Was bramen en doe ze in een pan samen met de suiker, het zout en het water
 2. Laat het zo'n 7 minuten sudderen
 3. Doe het vervolgens in een zeef boven een kunststof schaal en duw met een pollepel
 4. Bedek de puree en zet het in de vriezer om snel af te koelen
 5. In de tussentijd klop je de slagroom totdat het iets dikker wordt
 6. Voeg hier de afgekoelde puree aan toe, goed mengen en leg het geheel terug in de vriezer voor ongeveer 2 uur
 7. Na 2 uur mix je het geheel in een foodprocessor voor zo'n 15 seconden
 8. Herhaal stap 7 nog 2 keer
 9. Geniet van je huisgemaakte bramenijs!

Blackberries with sugar, salt and water

Simmered for 7 minutes

Press with wooden spoon
Mix Whipping Cream


Berry puree mixed with cream


Home Made Blackberry Ice Cream

Easy as that! Told you anyone can make this ice cream :)

Let me know if you've tried to recreate it in the comment section down below! And if there's anything you would like to see on my blog, just let me know. Always love to write about something requested by my readers!

Zo simel is het! Ik zei toch dat iedereen dit ijs kan maken :)

Als je het hebt gerobeerd na te maken laat het dan even weten! En als jij een leuk idee hebt voor mij om over te schrijven hoor ik dat altijd graag! 
 
XO FabHL

Facebook: Fabulicious Home Life
Instagram: @FabuliciousHomeLife
Twitter: @FabuliciousHL
Don't forget to follow me on Bloglovin!
Vergeet me niet te volgen via Bloglovin!
 
.