Review: Magimix 4200 XL Food Processor


Magimix 4200 XL Food Processor €299,-


To me, buying a new food processor is serious business. I'm willing to splash some cash, but in return I want a solid, good functioning, easy to use but most importantly, a durable machine. I didn't want to buy an OK, but not so great food processor every 2 years. I want to be able to use it almost daily for a at least 10 years. In my search for the perfect food processor I came across a lot of brands and models of food processors. I read a ton of reviews before deciding on this particular one. For a while, it was between the Kitchenaid 13 cup food processor and the Magimix 4200 XL food processor. Than I read that 40 years ago, Magimix made the first multi functional food processor, ever! So other brands would buy the Magimix, open it up and figure out how it was made. So why wouldn't I go for the real deal? An other big bonus for me, was the fact that the Magimix has a 20 (!!) year guarantee on the engine. Let's have a look at this bad boy.

Het kopen van een nieuwe foodprocessor/ keukenmachine nam ik heel serieus. Ik was bereid er behoorlijk wat geld aan uit te geven maar dan verwachtte ik ook wat. Ik wilde een solide, goed functionerende, makkelijke te gebruiken machine. Maar het belangrijkste vond ik wel de duurzaamheid. Ik wil hem namelijk bijna dagelijks kunnen gebruiken, en er de komende 10 jaar mee doen. Ik heb geen zin om een 'goed genoeg' foodprocessor te kopen elke 2 jaar. In mijn zoektocht naar de perfecte foodprocessor ben ik heel wat merken en modellen tegen gekomen. Ik heb vreselijk veel reviews gelezen voordat ik besloot voor deze Magimix te gaan. Het ging een tijdje tussen de Kitchenaid 13 cup foodprocessor en deze Magimix 4200 XL. Totdat ik las dat 40 jaar geleden dat allereerste multi functionele foodprocessor gemaakt is door Magimix! Dus de andere merken kochten een Magimix foodprocessor om hem vervolgens open te maken en uit te zoeken hoe deze gemaakt is. Waarom zou ik dan niet voor het originele te gaan? Een andere reden dat ik toch voor de Magimix gegaan ben is het feit dat je 20 (!!) jaar garantie krijgt op de motor. Laten we dit juweeltje eens onder de loep nemen.When I first held this food processor, I got very excited. It's very heavy (10.8 KG!), so it's not likely to be wobbling around my counter top when kneading heavy yeast doughs. It has a strong engine which contains 950W.  I noticed the various bowls inside one another. This food processor contains 3 bowls. The largest one for kneading, chopping, whipping and emulsifying larger quantities. The medium bowl to use with the slicers and shredders. And the smallest one for chopping and emulsifying smaller quantities. I instantly got so much inspiration to cook and bake using this baby.

Toen ik deze foodprocessor voor het eerst beet hield werd ik super enthousiast. Aangezien hij hartstikke zwaar (10.8 KG!) is, verwacht ik niet dat hij over mijn aanrecht zou hobbelen als het het zwaardere geschut moet kneden. Hij heeft een sterke motor van 950W. Deze foodprocessor bevat 3 kommen. De grootste kom is voor het kneden, hakken, kloppen en emulgeren van grotere hoeveelheden. De middelgrote kom is voor het gebruiken van de snij- en raspschijven. En de kleinste kom is te gebruiken bij het hakken en emulgeren van kleinere hoeveelheden. Ik raakte direct geïnspireerd om dit juweeltje op verschillende manieren te gebruiken bij het koken en bakken.

Box with accessories

It also came with a box to hold the blades, slicing/ shredding disks and spatula you get with this machine. I thought this was very convenient, because with my last food processor I got all these blades and disks and they where everywhere. There wasn't a practical way of organizing them. With everything organized in this box everything is neatly stashed away. I did find that when I kept the box with the accessories in the pantry I wouldn't use them. So I moved the box to a shelf above the part of the counter where I keep the food processor. This way I didn't hesitate to use them. They where easy to grab and use. So I got two shredding disks and two slicing disks. Both kinds have a 2mm and a 4mm one. I sliced a cucumber with the 2 mm slicer disk. It made beautiful thin slices that I could never make with a knife and a cutting board.

Bij deze foodprocessor kreeg ik ook een mooi bakje om alle messen en schijven in op te bergen. Dit vond ik erg handig, omdat ik mij heel erg irriteerde aan alle rondzwevende accessoires van mijn vorige foodprocessor. Ik kon ze op geen enkele manier netjes opbergen. Dat probleem is met deze handige opberger opgelost. Ik merkte wel dat toen ik het bakje in de bijkeuken bewaarde ik de accessoires nauwelijks gebruikte. Nu ik het bakje heb verplaatst op een plankje boven de foodprocessor pak ik veel makkelijker en dus vaker de accessoires. Ik kreeg bij de foodprocessor 4 schijven. 2 snijschijven, waarmee je plakjes van 2- en 4 mm maakt. En 2 schijven waarmee je raspen met een dikte van 2- en 4mm. Ik creëerde er prachtige plakjes mee, die ik nooit zou kunnen maken met een mes en snijplankje.


Cucumber sliced with 2mm slicer disk
Here I shredded a cucumber with the 2mm shredder disk. So very perfectly shredded. Couldn't have done it better manually.

Hier zie je de komkommer die ik heb geraspt met behulp van de 2mm raspschijf. Dit zou ik handmatig nooit zo mooi voor elkaar kunnen krijgen.

Cucumber sliced wit 2mm shredder

If I have to say one bad thing about the slices/shredder disks is that they never use up the entire vegetable/ fruit. You're always left with an unused piece:

Als ik iets moet noemen wat ik minder vind, dan is het het feit dat er altijd een stukje overblijft dat niet geraspt of gesneden wordt:

Cucumber Residue

I love to use the food processor for different kinds of dough. From a heavy yeast dough to a flaky buttery pie dough. I've made them all using this little helper. Love the 'pulse' button on this thing. With the pulse button there's no need for 2 knives in a bowl cutting cold butter for your flaky doughs.  Here's what the pie dough looked like in the food processor:

 Ik vind de foodprocessor ideaal voor het maken van verschillende soorten deeg. Of het nou gaat om zware gistdegen of boterachtig vlokkig deeg, ik heb het allemaal kunnen maken met behulp van deze grote vriend. De pulseer knop hierop is fantastisch, Met behulp hiervan hoef ik niet meer in de weer te gaan met 2 messen in een kom de boter proberen fijn te snijden zonder deze te verwarmen. Je kent dat soort deegjes wel. Hiermee totaal geen last van. Zo zag mijn taartdeeg eruit:

Flaky pie dough using 'Pulse' button

I don't know if you've noticed it in the picture but you can see that while I used the smallest bowl of the machine, the bottom two bowl also got dirty. This can be a bit annoying at times, I have to say. But it's mostly flower or very fine crumbs that seem to find their way in to the bottom bowls.

Zoals je waarschijnlijk hebt gezien op de foto hierboven zijn de onderste twee kommen wel wat viezig geworden ondanks dat ik alleen de bovenste kom gebruikt heb. Dit kan soms vervelend zijn moet ik zeggen. Maar het gebeurd meestal alleen als ik bloem of meel of iets dergelijks heb gebruikt.

And this is what the dough became after assembling it in to a pie and baking it:

Dit is de bramentaart waar ik de taartdeeg voor gebruikte:

Blackberry Pie

This food processor actually has an induction motor, which means it adjusts the speed automatically depending on the weight of the products being processed. How cool is that?! That's why there are only three buttons on it:
  1. Stop
  2. Auto
  3. Pulse
No need to adjust the speeds, it actually does that for you. I've made a beautiful whole wheat pizza dough using this food processor. Here's what the dough looked like in the food processor.

Deze foodprocessor bevat een inductiemotor, wat betekent dat de snelheid van de machine automatisch wordt aangepast aan het gewicht van het deeg. Hoe gaaf is dat?! Daarom zitten er maar drie knoppen op:
  1. Stop
  2. Auto = Aan
  3. Pulse = Pulseren
Aanpassen van snelheid is dus verleden tijd met deze foodprocessor. Híj doet het voor je. Ik heb een prachtige volkoren pizzadeeg gemaakt hiermee. Zo zag het deeg eruit in de foodprocessor:

Whole Wheat Pizza Dough

This is how the pizza dough turned out after baking. If you follow me on Instagram you might have seen this picture before.

En zo is de pizza geworden na het bakken. Als je me volgt op Instagram heb je deze foto misschien al eens voorbij zien komen.

Whole wheat pizza with 3 cheesesThe smaller bowl is great for chopping smaller quantities. I chop onions all the time with this one.  It gives a very uniform -as fine as you want it- chop which I love. Super quick, super easy and most importantly: tear-free!

Deze kleinere kom is ideaal voor het hakken van kleinere hoeveelheden. Ik gebruik hem continue voor het hakken van uien. Hij hakt heel gelijkmatig en zo fijn als je het hebben wilt wat ik erg belangrijk vind. Het is echt supersnel, super makkelijk en dit alles: traan-vrij!

Chopped Onions


I also love to use this food processor to make pesto. With the feeding tube you can keep the food processor running whilst slowly adding the olive oil. That way you'll have a lovely smooth and emulsified home made pesto in no time.

Deze foodprocessor is geweldig bij het maken van pesto. Met de vulopening kun je, terwijl de foodprocessor aanstaat langzaam de olijfolie toevoegen. Op die manier creëer je in een oogwenk een heerlijke, zijdezachte geëmulgeerde huisgemaakte pesto.

Ingredients for making Pesto

Home Made Pesto #Proud :D

The Magimix 4200 XL has a large feeding tube which will give you the opportunity to put larger fruits and veggies through the tube which I love. And inside the larger tube fits this smaller tube in case you don't need the larger opening while using it.

De Magimix 4200 XL heeft een grote vulopening waarin ook grotere groenten en fruitsoorten passen. Dit is echt ideaal. In de grote vulopening past een kleinere vulopening voor als je niet veel ruimte nodig hebt bij het vullen van je kom.

Feeding Tubes

Now the whisk for whipping egg whites and cream works like a charm. The sugar I added to the whipped cream did however settled on the bottom of the bowl. But I'm pretty sure it's because I threw it in there before turning the machine on which wasn't the smartest thing to do...

Er zit ook een klopper bij om eiwitten en room te kloppen. Toen ik deze gebruikte bleef de suiker die ik toevoegde op de bodem liggen tijdens het kloppen. Maar ik weet bijna zeker dat dit komt omdat ik de hele zooi suiker erin gooide voordat hij aanstond. Logisch dat het dan naar de bodem zakt. Achteraf gezien niet de slimste zet ooit..


Whipped Cream


Sugar settling on bottom of the bowl

About that spatula scraping the sides of that bowl with the whipped cream in it. It works like a dream! I have a thing with spatula's and scrapers that actually 'clean' the sides of the bowl if you know what I mean. Even with the wiper on the window of a car. I almost get hypnotized by looking at a wiper that wipes every little drop off your window. Same with window washers! I'm weird, I know! OK enough psychiatric issues for one post.. But my point was that this spatula actually does a great job at scraping down the sides of the bowls :)

Ik moet toch even de spatel ook vermelden. Wat is die fantastisch! Nou heb ik echt een kronkeltje in mijn hoofd wat spatels betreft die de zijkanten van kommen goed schoonlikken.  Hetzelfde geldt voor ruitenwissers op een auto. Ik raak bijna gehypnotiseerd als een ruitenwisser echt goed elk druppeltje water streeploos meeneemt. Zo ook met glazenwassers! Ik ben raar, ik weet het! OK, even genoeg psychiatrische stoornissen voor één artikel. Maar mijn punt was in ieder geval dat het spateltje die je erbij krijgt echt briljant werkt bij het schoon schrapen van de zijkanten van je kom :)

Next up is this blender attachment. I've tried it ones to make a thin batter. Totally forgot to make a picture to show you guys, sorry 'bout that! But it created a smooth batter without any lumps. You can also use it to make smoothies and soups. I asked Magimix on Twitter if I could even use the food processor with the blender attachment to crush ice, because I couldn't find that information anywhere. But you actually can! Who needs a blender when you have this food processor!

Het volgende accessoire is dit blender component. Ik heb deze uitgeprobeerd door een dun beslag te maken hiermee. Ik ben helemaal vergeten hier een foto van te maken, sorry! Maar hij creëerde een heel mooi glad beslag zonder klontjes. Je kan hem ook gebruiken om smoothies en soepen te maken. Ik vroeg Magimix op Twitter of ik de foodprocessor met deze blender accessoire ook ijs kon 'crushen', omdat ik die informatie nergens kon vinden. Maar het blijkt dus dat het gewoon kan! Waarom nog een blender kopen als je deze foodprocessor hebt!

Blender Attachment


And last but certainly not least I also got the Magimix cookbook, which contains loads of recipes. It's also got the advised maximum quantities to use with each bowl. So it's very handy to have and look up information about the usage of the food processor.

En als laatste wil ik jullie nog even dit kookboekje laten zien. Het zit boordevol heerlijke recepten. Heel handig om te gebruiken als een soort naslagwerk van de hoeveelheden per soort deeg/soep en dergelijke dat je kunt verwerken.Overall I really love my new food processor. It saves me so much time when baking and cooking. Wouldn't want to miss it in my kitchen after trying it. I hope I gave you an impression of what it can do. Maybe this could help you when choosing a food processor.

Ik ben echt dol op mijn nieuwe foodprocessor. Hij scheelt me echt een hoop tijd bij het bakken en koken. Nu ik hem heb geprobeerd zou ik hem niet meer willen missen. Ik hoop dat ik je een beetje een beeld heb kunnen geven van wat hij allemaal kan. Misschien kan het je helpen bij het kiezen van jouw foodprocessor.

Do you have a Magimix food processor? How do you feel about it?

Heb jij een Magimix foodprocessor? Wat vind je er van?

Oh and please follow me everywhere! Here on my blog you can follow me by entering your e-mail address where it says 'Follow by e-mail'. After you've entered your e-mail you click the 'submit' button. That's it!

Oh en vergeet me niet te volgen! Doe maar overal! Hier op mijn blog kun je aan de rechterkant van dit scherm je e-mailadres invoeren bij 'Follow by e-mail'. Nadat je je e-mailadres hebt ingevoerd klik je op het knopje waar 'submit' op staat. Dat was  het!

Would love it if you followed me on social media:

Zou het gezellig vinden als je me zou volgen op social media:

Instagram: @FabuliciousHomeLife
Twitter: @FabuliciousHL
Facebook: Fabulicious Home Life
.